menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Węgorza sprawiamy, zdejmujemy z niego skórę i odcinamy głowę. Dzielimy na sześciocentymetrowe kawałki, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i zalewamy litrem wody, dodajemy przyprawy i gotujemy wywar. Gdy wywar jest już gotowy wkładamy do niego dzwonka ryby i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut. Następnie rybę odcedzamy i panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pamiętajmy, żeby w razie, gdy decydujemy się na użycie masła, było ono wcześniej sklarowane, gdyż w przeciwnym razie może nam się przypalić. Smażymy rybę z wszystkich stron na złoty kolor najpierw na silnym, a potem na małym ogniu, żeby się dosmażyła. Tak usmażonego węgorza możemy podać zarówno z zieloną sałatą, jak również z ostrymi sosami majonezowymi.

ocena:

Węgorz smażony

składniki

-1 kg węgorza
-1 jajko
-1 cebula
-2 liście laurowe
-po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
-80 g tartej bułki
-50 g mąki
-100 g masła lub 100 ml oleju
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Węgorza sprawiamy, zdejmujemy z niego skórę i odcinamy głowę. Dzielimy na sześciocentymetrowe kawałki, solimy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i zalewamy litrem wody, dodajemy przyprawy i gotujemy wywar. Gdy wywar jest już gotowy wkładamy do niego dzwonka ryby i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 5 minut. Następnie rybę odcedzamy i panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pamiętajmy, żeby w razie, gdy decydujemy się na użycie masła, było ono wcześniej sklarowane, gdyż w przeciwnym razie może nam się przypalić. Smażymy rybę z wszystkich stron na złoty kolor najpierw na silnym, a potem na małym ogniu, żeby się dosmażyła. Tak usmażonego węgorza możemy podać zarówno z zieloną sałatą, jak również z ostrymi sosami majonezowymi.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję