menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Węgorza sprawiamy, kroimy w sześciocentymetrowe dzwonka. Solimy i odstawiamy na jedną godzinę do lodówki, następnie zalewamy wywarem, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Następnie z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę, do której jednym płynnym ruchem wlewamy szklankę wywaru z węgorza. Gotujemy, cały czas mieszając, żeby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koperek i śmietanę. Sos mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Kawałki węgorza wykładamy łyżką cedzakową na półmisek lub na talerze i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami.

ocena:

Węgorz w sosie koperkowym

składniki

  • 1 kg węgorza
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • sok z połowy cytryny
  • 15-20 g masła
  • 15-20 g mąki
  • 125 ml śmietany 18-22% (najlepiej gęstej)
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Węgorza sprawiamy, kroimy w sześciocentymetrowe dzwonka. Solimy i odstawiamy na jedną godzinę do lodówki, następnie zalewamy wywarem, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut. Następnie z masła i mąki przygotowujemy białą zasmażkę, do której jednym płynnym ruchem wlewamy szklankę wywaru z węgorza. Gotujemy, cały czas mieszając, żeby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy koperek i śmietanę. Sos mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy. Kawałki węgorza wykładamy łyżką cedzakową na półmisek lub na talerze i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami lub kluseczkami.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję