menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondlu podgrzewamy olej i przesmażamy na nim na złoto cebulę. Dodajemy mięso i mieszając obsmażamy ze wszystkich stron. Odstawiamy. Jeżeli dysponujemy pojedynczymi przyprawami, to najpierw strączki chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plasterki, a następnie ucieramy z pozostałymi przyprawami. Utarte przyprawy lub gotową mieszankę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy 2 szklanki wody przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Źeby potrawę wzbogacić możemy wraz z mięsem przesmażyć po 1 drobno posiekanej papryce i cebuli oraz kilka pieczarek i wtedy dopiero dodać przyprawy oraz wodę.

ocena:

Wieprzowe curry

składniki

  • 600 g pokrojonej w kostkę wieprzowiny (schab, łopatka)
  • 2 grubo posiekane cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 strączki czerwonej papryki chili
  • kawałeczek utartego świeżego imbiru
  • po łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, po szczypcie kardamonu i gałki muszkatołowej
  • (Zamiast chilli, imbiru, kolendry, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej możemy dodać ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry – curry to właśnie mieszanka różnych przypraw)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W rondlu podgrzewamy olej i przesmażamy na nim na złoto cebulę. Dodajemy mięso i mieszając obsmażamy ze wszystkich stron. Odstawiamy. Jeżeli dysponujemy pojedynczymi przyprawami, to najpierw strączki chili pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plasterki, a następnie ucieramy z pozostałymi przyprawami. Utarte przyprawy lub gotową mieszankę dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. Dolewamy 2 szklanki wody przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Źeby potrawę wzbogacić możemy wraz z mięsem przesmażyć po 1 drobno posiekanej papryce i cebuli oraz kilka pieczarek i wtedy dopiero dodać przyprawy oraz wodę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję