menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podobnie jak w poprzednim przepisie ślimaki wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osączamy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy, bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Cebulę, pieczarki, wyjęte z zalewy ślimaki dusimy pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem łyżki masła. Po uduszeniu wszystkie składniki dodatkowo siekamy, dodajemy odciśniętą bułkę, 2 jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Otrzymaną masa napełniamy skorupki ślimaków, układamy w brytfance, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

ocena:

Winniczki nadziewane pieczarkami

składniki

  • 40 sztuk ślimaków
  • 1 czerstwa bułka
  • 200 ml mleka
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Podobnie jak w poprzednim przepisie ślimaki wyjmujemy z zalewy, płuczemy i osączamy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy, bułkę moczymy w mleku, a następnie odciskamy. Cebulę, pieczarki, wyjęte z zalewy ślimaki dusimy pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu w winie z dodatkiem łyżki masła. Po uduszeniu wszystkie składniki dodatkowo siekamy, dodajemy odciśniętą bułkę, 2 jaja, łyżkę masła, przyprawy i mieszamy. Otrzymaną masa napełniamy skorupki ślimaków, układamy w brytfance, skrapiamy resztą masła i zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję