X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morza

Winniczki z czosnkiem

Składniki

  • 40 sztuk ślimaków
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W dzisiejszych czasach nie mamy potrzeby zbierania własnoręcznie winniczków po deszczu w przydomowym ogródku, narażając się przy tym na krzyki domowej dziatwy. Możemy kupić odpowiednio spreparowane, konserwowe ślimaki. Wyjmujemy je z zalewy, płuczemy, osączamy, a następnie wkładamy do skorupek. Pietruszkę, czosnek i cebulkę drobno siekamy, następnie mieszamy z masłem i paroma łyżkami wina. Pamiętamy o doprawieniu masy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Napełniamy tak otrzymanym farszem skorupki i układamy je na dnie brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Polewamy resztą wina i zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Szanowny Panie,winniczki z puszki czy mrożone nie umywaja się do zebranych i przyządzonych osobiscie.
    Pozdrawiam

Sprawdź również