menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W dzisiejszych czasach nie mamy potrzeby zbierania własnoręcznie winniczków po deszczu w przydomowym ogródku, narażając się przy tym na krzyki domowej dziatwy. Możemy kupić odpowiednio spreparowane, konserwowe ślimaki. Wyjmujemy je z zalewy, płuczemy, osączamy, a następnie wkładamy do skorupek. Pietruszkę, czosnek i cebulkę drobno siekamy, następnie mieszamy z masłem i paroma łyżkami wina. Pamiętamy o doprawieniu masy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Napełniamy tak otrzymanym farszem skorupki i układamy je na dnie brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Polewamy resztą wina i zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

ocena:

Winniczki z czosnkiem

składniki

  • 40 sztuk ślimaków
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

W dzisiejszych czasach nie mamy potrzeby zbierania własnoręcznie winniczków po deszczu w przydomowym ogródku, narażając się przy tym na krzyki domowej dziatwy. Możemy kupić odpowiednio spreparowane, konserwowe ślimaki. Wyjmujemy je z zalewy, płuczemy, osączamy, a następnie wkładamy do skorupek. Pietruszkę, czosnek i cebulkę drobno siekamy, następnie mieszamy z masłem i paroma łyżkami wina. Pamiętamy o doprawieniu masy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Napełniamy tak otrzymanym farszem skorupki i układamy je na dnie brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Polewamy resztą wina i zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję