X

Czego szukasz?

Przepis
Napoje alkoholowe

Wino głogowe

Składniki

  • 3 l głogu
  • 5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 300 g drożdży

Sposób przygotowania

Głóg dokładnie myjemy i wsypujemy do butli. Wodę gotujemy z cukrem, gdy przestygnie do 30ºC dodajemy do niej drożdże i mieszamy. Płynem zalewamy głóg i odstawiamy butlę na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Naczynie zamykamy odpowiednim korkiem z rurką fermentacyjną. Wino przelewamy do butelek, gdy owoce opadną na dno i zakończy się proces fermentacji. Jeżeli chcemy, żeby wino było klarowniejsze możemy je najpierw przelać do jednej dużej butli i zostawić jeszcze na 2 tygodnie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również