menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Głóg dokładnie myjemy i wsypujemy do butli. Wodę gotujemy z cukrem, gdy przestygnie do 30ºC dodajemy do niej drożdże i mieszamy. Płynem zalewamy głóg i odstawiamy butlę na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Naczynie zamykamy odpowiednim korkiem z rurką fermentacyjną. Wino przelewamy do butelek, gdy owoce opadną na dno i zakończy się proces fermentacji. Jeżeli chcemy, żeby wino było klarowniejsze możemy je najpierw przelać do jednej dużej butli i zostawić jeszcze na 2 tygodnie.

ocena:

Wino głogowe

składniki

  • 3 l głogu
  • 5 l wody
  • 1 kg cukru
  • 300 g drożdży

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Głóg dokładnie myjemy i wsypujemy do butli. Wodę gotujemy z cukrem, gdy przestygnie do 30ºC dodajemy do niej drożdże i mieszamy. Płynem zalewamy głóg i odstawiamy butlę na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Naczynie zamykamy odpowiednim korkiem z rurką fermentacyjną. Wino przelewamy do butelek, gdy owoce opadną na dno i zakończy się proces fermentacji. Jeżeli chcemy, żeby wino było klarowniejsze możemy je najpierw przelać do jednej dużej butli i zostawić jeszcze na 2 tygodnie.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję