menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki płuczemy w zimnej wodzie, w miarę możności rozdrabniamy i zalewamy 6-8 litrami przegotowanej, letniej wody. Dodajemy 1 kg cukru, połowę kwasu cytrynowego i ok. 3 g pożywki dla drożdży. Według dołączonego przepisu przygotowujemy wcześniej tzw. matkę drożdżową z drożdży winnych typu Madera lub Tokaj. Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do balona z rurką fermentacyjną. Stawiamy w ciepłym miejscu, a po 4-5 dniach dolewamy resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem, resztą kwasu cytrynowego i dodatkowym 1 g pożywki. Balon zamykamy. Po skończonej fermentacji, która zwykle trwa do 6 tygodni, ściągamy wino znad osadu do innego gąsiora, żeby je dofermentować. Ściąganie wina wykonujemy na raty, mniej więcej co 5 dni, żeby osad dobrze opadł na dno. Oczywiście takie wino możemy od razu przelać do butelek, zakorkować i zanieść do piwnicy, ale jeśli chcemy je przygotować prawidłowo, dofermentowujemy je jeszcze dwukrotnie w ciągu pierwszego roku, następnie wlewamy do butelek do pełna (pod korek) i dopiero po odpowiednio długim leżakowaniu doprawiamy według uznania.

ocena:

Wino rodzynkowe

składniki

  • 2,5 kg rodzynek
  • 1,6 kg cukru
  • 30 g kwasu cytrynowego
  • pożywka dla drożdży i drożdże winne, typu Tokaj, Madera

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rodzynki płuczemy w zimnej wodzie, w miarę możności rozdrabniamy i zalewamy 6-8 litrami przegotowanej, letniej wody. Dodajemy 1 kg cukru, połowę kwasu cytrynowego i ok. 3 g pożywki dla drożdży. Według dołączonego przepisu przygotowujemy wcześniej tzw. matkę drożdżową z drożdży winnych typu Madera lub Tokaj. Wszystkie składniki mieszamy i wlewamy do balona z rurką fermentacyjną. Stawiamy w ciepłym miejscu, a po 4-5 dniach dolewamy resztę wody z rozpuszczonym w niej cukrem, resztą kwasu cytrynowego i dodatkowym 1 g pożywki. Balon zamykamy. Po skończonej fermentacji, która zwykle trwa do 6 tygodni, ściągamy wino znad osadu do innego gąsiora, żeby je dofermentować. Ściąganie wina wykonujemy na raty, mniej więcej co 5 dni, żeby osad dobrze opadł na dno. Oczywiście takie wino możemy od razu przelać do butelek, zakorkować i zanieść do piwnicy, ale jeśli chcemy je przygotować prawidłowo, dofermentowujemy je jeszcze dwukrotnie w ciągu pierwszego roku, następnie wlewamy do butelek do pełna (pod korek) i dopiero po odpowiednio długim leżakowaniu doprawiamy według uznania.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję