menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso zamarynować na 24 godziny w winie z dodatkiem koniaku, obracać je co kilka godzin. Słoninę pokroić na wąskie długie paski i zalać koniakiem na 5 godzin. Zamarynowane mięso dokładnie osuszone w ściereczce, nakłuwać igłą do szpikowania mięsa nawleczoną paskiem słoniny obtoczonym w mieszaninie podanych przypraw dla słoniny. Koniec paska słoniny powinien wystawać ok. 1 cm nad powierzchnię mięsa. Całość natrzeć przyprawami podanymi przy mięsie.  W emaliowanym garnku stopić 4 łyżki masła i zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym wyjąć a na dnie naczynia ułożyć grubsze plastry słoniny, położyć na nie mięso polać ½ szklanki koniaku, dodać obraną, pokrojoną marchew, 2 cebule, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek tymianku listek laurowy i umytą, dobrze oskrobaną nóżkę cielęcą, na koniec wlać marynatę w której było marynowane mięso, szybko zagotować na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, naczynie przykryć i dusić ok. 4 godzin. Gotowe mięso i marchew wyjąć na ogrzany półmisek, polać wytworzonym sosem. Tak przygotowana wołowina jest również doskonała na zimno, sos zastygnie tworząc galaretę, która można sklarować podgrzewając z 2 białkami jaj i przecedzając przez wilgotną gazę.

ocena:

Wołowina a la Mode

składniki

  • 2,5 kg wołowiny (pierwsza krzyżowa)
  • 1/2 kg słoniny

Marynata do wołowiny:

  • butelka białego wytrawnego wina
  • szklanka koniaku

Przyprawy do wołowiny:

  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • ½ łyżeczki kwiatu muszkatołowego
  • sól, pieprz
  • #Marynata do słoniny:
  • 2/3 szklanki koniaku

Przyprawy do słoniny:

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • łyżeczka sproszkowanej bazylii
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki utłuczonych goździków
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta posiekanego kwiatu muszkatołowego

Do gotowania:

  • 4 łyżki masła
  • ½ kg marchewki
  • pęczek ziół przyprawowych
  • ½  szklanki koniaku
  • nóżka cielęca
  • 10 dag słoniny

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso zamarynować na 24 godziny w winie z dodatkiem koniaku, obracać je co kilka godzin. Słoninę pokroić na wąskie długie paski i zalać koniakiem na 5 godzin. Zamarynowane mięso dokładnie osuszone w ściereczce, nakłuwać igłą do szpikowania mięsa nawleczoną paskiem słoniny obtoczonym w mieszaninie podanych przypraw dla słoniny. Koniec paska słoniny powinien wystawać ok. 1 cm nad powierzchnię mięsa. Całość natrzeć przyprawami podanymi przy mięsie.  W emaliowanym garnku stopić 4 łyżki masła i zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym wyjąć a na dnie naczynia ułożyć grubsze plastry słoniny, położyć na nie mięso polać ½ szklanki koniaku, dodać obraną, pokrojoną marchew, 2 cebule, pęczek natki pietruszki, kilka gałązek tymianku listek laurowy i umytą, dobrze oskrobaną nóżkę cielęcą, na koniec wlać marynatę w której było marynowane mięso, szybko zagotować na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, naczynie przykryć i dusić ok. 4 godzin. Gotowe mięso i marchew wyjąć na ogrzany półmisek, polać wytworzonym sosem. Tak przygotowana wołowina jest również doskonała na zimno, sos zastygnie tworząc galaretę, która można sklarować podgrzewając z 2 białkami jaj i przecedzając przez wilgotną gazę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję