menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę oraz warzywa obieramy i drobno siekamy (selera i marchew możemy utrzeć na grubej tarce). Mięso myjemy i osuszamy, układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Przygotowujemy zalewę. Wodę lub wywar zagotowujemy z dodatkiem warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, dolewamy wino, mieszamy i tak przygotowaną marynatą, zalewamy mięso. Odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce i obracamy mięso co 12 godzin na drugą stronę. Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i mocno związujemy bawełnianą nicią, żeby zachowało swój kształt. Marynatę przecedzamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu, tak żeby po odparowaniu pozostało jej ok. 500 ml. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy tłuszcz – smalec lub olej z dodatkiem masła, po czym zrumieniamy w nim mięso z wszystkich stron. Dodajemy połowę odparowanej marynaty i dusimy mięso pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. W trakcie duszenia od czasu do czasu możemy uzupełniać sos pozostałą marynata. Pod koniec duszenia doprawiamy sos pieprzem i solą. Przed podaniem możemy dodatkowo doprawić sos śmietaną lub zagęścić mąką i posypać posiekaną natką pietruszki.

ocena:

Wołowina duszona w czerwonym winie

składniki

  • 1,2 kg wołowiny w jednym kawałku
  • 400 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 400 ml wody lub wywaru (może być z kostki)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 50 g selera
  • 2-3 liście laurowe
  • po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 70 g tłuszczu
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę oraz warzywa obieramy i drobno siekamy (selera i marchew możemy utrzeć na grubej tarce). Mięso myjemy i osuszamy, układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Przygotowujemy zalewę. Wodę lub wywar zagotowujemy z dodatkiem warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, dolewamy wino, mieszamy i tak przygotowaną marynatą, zalewamy mięso. Odstawiamy na 48 godzin w chłodne miejsce i obracamy mięso co 12 godzin na drugą stronę. Po dwóch dniach wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i mocno związujemy bawełnianą nicią, żeby zachowało swój kształt. Marynatę przecedzamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu, tak żeby po odparowaniu pozostało jej ok. 500 ml. W rondlu lub brytfance rozgrzewamy tłuszcz – smalec lub olej z dodatkiem masła, po czym zrumieniamy w nim mięso z wszystkich stron. Dodajemy połowę odparowanej marynaty i dusimy mięso pod przykryciem na małym ogniu, aż do miękkości. W trakcie duszenia od czasu do czasu możemy uzupełniać sos pozostałą marynata. Pod koniec duszenia doprawiamy sos pieprzem i solą. Przed podaniem możemy dodatkowo doprawić sos śmietaną lub zagęścić mąką i posypać posiekaną natką pietruszki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję