X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Wołowina po burgundzku Macieja Kuronia

Wołowina to fantastyczne mięso, a wołowina po burgundzku to jedna z moich ulubionych wersji tego mięsa. Wołowinę zawsze kupuję w dobrym sklepie mięsnym, żeby mieć pewność, że będzie świeże, a dzięki temu miękkie. Poniżej czeka na Was przepis na pyszny gulasz, jestem pewny, że Wam zasmakuje! 

Wołowina po burgundzku Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg wołowiny – rozbratel lub np. pierwsza krzyżowa
  • 200 g pokrojonej w paseczki szynki wędzonej
  • 500 g małych ziemniaków
  • 100 ml brandy
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 250 ml bulionu np. wołowego
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 250 g małych pieczarek
  • 1 cebula, 20 małych cebulek (szalotek)
  • 2 ząbki czosnku, 1 marchewka
  • pół łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
  • sól, pieprz
Saszetka ziołowa
  • zawinąć w gazę i uwiązać na długiej nitce liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3 gałązki natki pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso oczyszczone, umyte i osuszone pokrój w kostkę (3– 4 cm), skrop połową brandy, następnie wymieszaj i odstaw przykryte na 2– 5 godzin.

Krok 2:

W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju, następnie włóż mięso i obsmaż przez 5 minut na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę. Oprósz mąką i smaż jeszcze chwilę. Polej resztą brandy i chwilę mieszaj.

Krok 3:

Dolej wino, wywar, dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, saszetkę ziołową, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i duś na małym ogniu przez ponad godzinę.

Krok 4:

Pokrojoną w paseczki szynkę wrzuć na patelnię, na której wcześniej rozgrzałeś łyżkę oleju, przesmaż i łyżką cedzakową przełóż do mięsa.

Krok 5:

Pieczarki oczyść, opłucz i osusz. Małe cebulki obierz i razem z pieczarkami usmaż na tłuszczu z szynki. Dodaj do mięsa, następnie wszystko razem duś jeszcze 30– 40 minut.

Krok 6:

W tym czasie obierz ziemniaki, umyj, przekrój na pół i zagotuj. Po 5 minutach odcedź, wymieszaj z resztą masła, przełóż do żaroodpornego naczynia. Na koniec wstaw na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°.

Upieczone ziemniaki dodajemy do wołowiny i serwujemy danie posypane pietruszką.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również