menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do zimnej wody wkładamy opłukane resztki ryb i małe rybki, dodajemy warzywa, przyprawy i gotujemy 2-3 godziny. Na koniec przecedzamy przez gęste sito. Przechowujemy, jak inne wywary, szczelnie zamknięty w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup rybnych, ale nie tylko. Niektórzy używają wywaru rybnego do innych zup – np. barszczu. Wywaru rybnego można użyć do przygotowania wielu znakomitych dań z ryb.

ocena:

Wywar rybny

składniki

  • 2 l wody
  • 1 kg łbów (bez skrzeli i oczu) i innych resztek wyfiletowanej ryby: kręgosłupy, płetwy, ogony, można dać małe, drobne rybki (jazgarze, ukleje, płocie, karasie itp.) w całości – im więcej tym lepiej
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2–3 liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • 2–3 goździki
  • 10 ziaren pieprzu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do zimnej wody wkładamy opłukane resztki ryb i małe rybki, dodajemy warzywa, przyprawy i gotujemy 2-3 godziny. Na koniec przecedzamy przez gęste sito. Przechowujemy, jak inne wywary, szczelnie zamknięty w lodówce. Taki wywar stanowi znakomitą bazę do zup rybnych, ale nie tylko. Niektórzy używają wywaru rybnego do innych zup – np. barszczu. Wywaru rybnego można użyć do przygotowania wielu znakomitych dań z ryb.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję