menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotujmy sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem. Bób ugotuj 3-5 minut w osolonym i posłodzonym wrzątku. Bób odcedź, obierz ze skórki, podduś na 1 łyżce masła i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Patisony pokrój na cienkie plastry, przesmaż do zrumienienia na pozostałym maśle, przypraw solą i pieprzem. Żabnicę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oliwie na złoto z obydwu stron. Na talerzu ułóż plastry patisona, następnie bób a na koniec rybę. Całość udekoruj sosem. Jeżeli będziecie mieli problem z zakupem żabnicy polecam do tego dania również dorsza i sandacza.

ocena:

Żabnica z bobem i sosem cytrynowo-tymiankowym

składniki

  • 500 g filecików z żabnicy
  • 300 g bobu
  • 200 g patisonów
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g mąki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz
Sos:
  • pół cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 70 ml białego, wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Najpierw przygotujmy sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle. Cebulę podlej winem, dodaj tymianek, sok z cytryny i odparuj całość kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Zmniejszyć ogień do minimum, a kiedy po kilku minutach sos zgęstnieje dopraw go solą i pieprzem. Bób ugotuj 3-5 minut w osolonym i posłodzonym wrzątku. Bób odcedź, obierz ze skórki, podduś na 1 łyżce masła i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Patisony pokrój na cienkie plastry, przesmaż do zrumienienia na pozostałym maśle, przypraw solą i pieprzem. Żabnicę dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oliwie na złoto z obydwu stron. Na talerzu ułóż plastry patisona, następnie bób a na koniec rybę. Całość udekoruj sosem. Jeżeli będziecie mieli problem z zakupem żabnicy polecam do tego dania również dorsza i sandacza.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję