menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zająca lub królika myjemy, osuszamy i dzielimy na części i obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni, przekładamy je do rondelka i zalewamy winem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy, czosnek obieramy i rozgniatamy, rozmaryn (same igły) siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka z mięsem i winem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 50-60 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

ocena:

Zając lub królik w pomidorach

składniki

  • 1 sprawiony królik lub zając (1,5–2 kg)
  • 800 g pomidorów
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • pół główki czosnku
  • 6 łyżek oleju lub oliwy

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Zająca lub królika myjemy, osuszamy i dzielimy na części i obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zarumieni, przekładamy je do rondelka i zalewamy winem. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy, czosnek obieramy i rozgniatamy, rozmaryn (same igły) siekamy. Wszystkie składniki dodajemy do rondelka z mięsem i winem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 50-60 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję