menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy i osuszamy. Młodego zająca polewamy olejem zmieszanym z sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Comber wcześniej szpikujemy słoniną. Po 4-12 godzinach obkładamy zająca słoniną i obwiązujemy białą nicią. Pieczemy zająca lub comber na rożnie lub w piekarniku nagrzanym do 180° przez godzinę. Przed końcem pieczenia mięso solimy i polewamy śmietaną. Podajemy tradycyjnie z buraczkami. Identycznie możemy przygotować zająca marynowanego lub zamarynowany comber.

ocena:

Zając pieczony w śmietanie

składniki

  • 1 sprawiony zając lub comber z zająca – najlepiej młodego
  • 100-150 g słoniny
  • 250 ml śmietany 18-22%
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy i osuszamy. Młodego zająca polewamy olejem zmieszanym z sokiem z cytryny i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Comber wcześniej szpikujemy słoniną. Po 4-12 godzinach obkładamy zająca słoniną i obwiązujemy białą nicią. Pieczemy zająca lub comber na rożnie lub w piekarniku nagrzanym do 180° przez godzinę. Przed końcem pieczenia mięso solimy i polewamy śmietaną. Podajemy tradycyjnie z buraczkami. Identycznie możemy przygotować zająca marynowanego lub zamarynowany comber.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję