X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDziczyzna

Zając pieczony w śmietanie Macieja Kuronia

Zając pieczony w śmietanie z przepisu mojego ojca Macieja Kuronia. Uwielbiam tak przygotowanego zająca, czy też królika. Mając sprawione mięso, zrobienie takiego dania u siebie w domu jest dziecinnie proste. Dlatego zachęcam Was do wypróbowania przepisu, jestem przekonany, że zasmakuje w nim cała Wasza rodzina. 

Zając pieczony w śmietanie Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 sprawiony zając lub np. comber z zająca – najlepiej młodego
  • 100-150 g słoniny
  • 250 ml śmietany 18-22%
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oleju lub np. oliwy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso umyj i dokładnie osusz przy pomocy ręczników papierowych. Młodego zająca polej olejem zmieszanym z sokiem z cytryny, następnie odstaw na kilka godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Comber wcześniej naszpikuj słoniną.

Krok 2:

Po upływie 4-12 godzin (w zależności ile masz czasu) obłóż zająca słoniną, zwiąż białą nicią lub np. połącz ze sobą wykałaczkami. Pieczemy zająca lub comber na rożnie lub np. w piekarniku nagrzanym do 180° przez godzinę.

Krok 3:

Na koniec pieczenia mięso solimy i polewamy śmietaną. Podawaj tradycyjnie np. z buraczkami i gotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. Identycznie możesz przygotować zająca marynowanego lub np. zamarynowany comber.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów na dziczyznę znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również