menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, gotujemy i kroimy w drobne paseczki, dodajemy wraz z wywarem grzybowym do wywaru z warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy zakwas na żur i śmietanę. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy cebulę obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na słoninie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

ocena:

Zalewajka – Wielkopolska

składniki

-2 l wywaru z warzyw
-1,2 kg ziemniaków
-20 g suszonych grzybów
-ok. 400 ml żuru
-200 ml śmietany
-60 g słoniny
-2 cebule
-sól

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby moczymy w niewielkiej ilości wody, gotujemy i kroimy w drobne paseczki, dodajemy wraz z wywarem grzybowym do wywaru z warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie wlewamy zakwas na żur i śmietanę. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy cebulę obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na słoninie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję