menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Pod koniec dolewamy calvados i odparowujemy. Po wystudzeniu mieszamy z mielonym mięsem i ziołami. Przyprawiamy. Z indyczej nogi wycinamy kość podudzia. Do środka napychamy przygotowany farsz. Zawijamy płat skóry i spinamy lub zszywamy. Gotujemy w osolonej wodzie (możemy upiec) około 60 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Studzimy w wywarze. Po wystudzeniu wyjmujemy i dekorujemy.  Możemy podawać również na gorąco.

ocena:

Zampone z indyka

składniki

  • noga indycza (udo i podudzie wykrojone z jak największym płatem skóry)
  • 750 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml calvadosu
  • rozmaryn, tymianek
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na patelni. Pod koniec dolewamy calvados i odparowujemy. Po wystudzeniu mieszamy z mielonym mięsem i ziołami. Przyprawiamy. Z indyczej nogi wycinamy kość podudzia. Do środka napychamy przygotowany farsz. Zawijamy płat skóry i spinamy lub zszywamy. Gotujemy w osolonej wodzie (możemy upiec) około 60 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Studzimy w wywarze. Po wystudzeniu wyjmujemy i dekorujemy.  Możemy podawać również na gorąco.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję