menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Brzoskwinie myjemy, wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim połówki brzoskwiń. Miejsce po pestce wypełniamy konfiturą wiśniową i skrapiamy wiśniówką. Ubijamy sztywną pianę z białek i cukru pudru. Na koniec dosypujemy skórkę cytrynową. Dużą łyżką nakładamy na każdą brzoskwinię porcję ubitej piany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Przed podaniem polewamy każdą brzoskwinię odrobiną polewy czekoladowej, ew. lukrem, czy karmelem. Oczywiście zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek, gruszek, a po upieczeniu posypać je cynamonem, czy orzechami. Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć konfitury z żurawin, cytryn , czy innych owoców.

ocena:

Zapiekane brzoskwinie z wiśniami

składniki

  • 1 kg brzoskwiń
  • 100 g konfitury wiśniowej
  • 6 białek
  • 50 g cukru pudru
  • 100 ml wiśniówki, nalewki wiśniowej lub likieru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 50 g tartej czekolady lub 50 ml polewy czekoladowej, lub lukru cytrynowego

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Brzoskwinie myjemy, wycieramy, kroimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim połówki brzoskwiń. Miejsce po pestce wypełniamy konfiturą wiśniową i skrapiamy wiśniówką. Ubijamy sztywną pianę z białek i cukru pudru. Na koniec dosypujemy skórkę cytrynową. Dużą łyżką nakładamy na każdą brzoskwinię porcję ubitej piany. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Przed podaniem polewamy każdą brzoskwinię odrobiną polewy czekoladowej, ew. lukrem, czy karmelem. Oczywiście zamiast brzoskwiń możemy użyć jabłek, gruszek, a po upieczeniu posypać je cynamonem, czy orzechami. Zamiast konfitury wiśniowej możemy użyć konfitury z żurawin, cytryn , czy innych owoców.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję