menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy. Hartujemy go pod zimną wodą. Cebulę i czosnek siekamy, kiełbasę kroimy w półplasterki, a salami w plastry lub w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i salami, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek i cebulę. Dusimy kilka minut do zeszklenia. Do rondla dosypujemy ugotowany makaron, całość przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy całość sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 20 minut w nagrzanym do 160ºC piekarniku. Podajemy, gdy ser na wierzch zapiekanki będzie przyrumieniony i chrupiący.

ocena:

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i salami

składniki

  • 500 g grubszego makaronu (rurki, kolanka,
  • świderki)
  • 250 g kiełbasy wędzonej
  • 150 g salami
  • 100 g startego, żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chilli
  • olej
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy, gdy jest lekko twardawy. Hartujemy go pod zimną wodą. Cebulę i czosnek siekamy, kiełbasę kroimy w półplasterki, a salami w plastry lub w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy kiełbasę i salami, gdy się lekko zrumienią dodajemy czosnek i cebulę. Dusimy kilka minut do zeszklenia. Do rondla dosypujemy ugotowany makaron, całość przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy. Robimy białą zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy. Dolewamy mleko lub mleko ze śmietanką jednym, płynnym ruchem i podgrzewamy cały czas mieszając, tak żeby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Makaron z dodatkami przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy całość sosem beszamelowym, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 20 minut w nagrzanym do 160ºC piekarniku. Podajemy, gdy ser na wierzch zapiekanki będzie przyrumieniony i chrupiący.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję