menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy na osobny talerz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Trzeba pamiętać, że do zapiekanek powinien być ugotowany „al dente”, absolutnie nie może być za miękki. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, smażymy przez 5 minut na tłuszczu, który pozostał po upieczeniu kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Źaroodporne naczynie smarujemy łyżką oleju. Mieszamy razem marchew, skórkę otartą z cytryny, mięso, posiekaną natkę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i makaron. Przyprawiamy masę tymiankiem, solą, pieprzem do smaku i nakładamy do brytfanki. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając żeby nie było grudek, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dolewamy śmietanę. Makaron z kurczakiem zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 30 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

ocena:

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

składniki

500 g dużego makaronu
-500 g piersi z kurczaka
-100 g tartego żółtego sera
-150 g marchwi
-1 cytryna
-pęczek natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-250 ml mleka
-2 łyżki masła
-1 łyżka mąki
-125 ml śmietany
-3 łyżki oleju
-tymianek, gałka muszkatołowa,, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z wszystkich stron. Przekładamy na osobny talerz. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem. Trzeba pamiętać, że do zapiekanek powinien być ugotowany „al dente”, absolutnie nie może być za miękki. Marchewkę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, smażymy przez 5 minut na tłuszczu, który pozostał po upieczeniu kurczaka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Źaroodporne naczynie smarujemy łyżką oleju. Mieszamy razem marchew, skórkę otartą z cytryny, mięso, posiekaną natkę, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i makaron. Przyprawiamy masę tymiankiem, solą, pieprzem do smaku i nakładamy do brytfanki. Z masła i mąki robimy zasmażkę, zalewamy ją mlekiem, cały czas mieszając żeby nie było grudek, na koniec doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dolewamy śmietanę. Makaron z kurczakiem zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika na 30 minut. W trakcie pieczenia kontrolujemy temperaturę, żeby się zapiekanka nie przypaliła.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję