X

Czego szukasz?

Przepis
MakaronTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z papryką

Składniki

  • 75 g masła + do posmarowania blachy
  • 225 g wermiszelu lub spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekana duża cebula
  • 150-200 g pieczarek
  • po pół papryki zielonej, czerwonej i pomarańczowej pokrojonych w cienkie paski
  • 150 ml mleka
  • 3 lekko ubite jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • oregano
  • łyżka startego parmezanu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Ugotować makaron z oliwą, odcedzić i dodać 25 g masła. Posmarować blachę ze zdejmowanym dnem masłem. Wyłożyć na niej makaron w postaci gniazdka (dziurka w środku, boki do konca blachy - cienko). Stopić na patelni resztę masła. Wrzucić cebulę, smażyć aż się zarumieni. Wyjąć łyżką cedzakową na dno naszego makaronu. Do pozostawionego tłuszczu dodać paprykę i grzyby. Smażyć około 5-10 minut na malutkim ogniu. Przełożyć na cebulę i wyrównać powierzchnię. Ubić jajka z mlekiem i śmietaną, dodać oregano, sól i pieprz. Mieszaniną polać warzywa, posypać wszystko serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 40-45 minut aż sos się zetnie. Podawać na ciepło.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również