menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, wrzucając ją do wrzątku (2 razy tyle wody co kaszy), do którego dodajemy też goździki i łyżkę masła. Rodzynki i migdały sparzamy wrzątkiem i osączamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w słupki, skórkę pomarańczową siekamy. Mieszamy gotową kaszę (usuwamy wcześniej goździki), wszystkie bakalie, miód, cukier waniliowy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyrzucamy pestki i kroimy na plasterki. Gruszkę również myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim: kaszę, warstwę śliwek, znowu kaszę, a na końcu warstwę gruszek. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 190ºC. Zapiekankę podajemy na stół gorącą, polewając każdą porcję łyżką śmietany lub jogurtu.

ocena:

Zapiekanka staropolska z kaszą jaglaną

składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 500 g śliwek
  • 1 duża gruszka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek śmietany
  • cukier waniliowy
  • 3 goździki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, wrzucając ją do wrzątku (2 razy tyle wody co kaszy), do którego dodajemy też goździki i łyżkę masła. Rodzynki i migdały sparzamy wrzątkiem i osączamy, migdały obieramy ze skórki i kroimy w słupki, skórkę pomarańczową siekamy. Mieszamy gotową kaszę (usuwamy wcześniej goździki), wszystkie bakalie, miód, cukier waniliowy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyrzucamy pestki i kroimy na plasterki. Gruszkę również myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim: kaszę, warstwę śliwek, znowu kaszę, a na końcu warstwę gruszek. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 190ºC. Zapiekankę podajemy na stół gorącą, polewając każdą porcję łyżką śmietany lub jogurtu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję