X

Czego szukasz?

Przepis
Tarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka z cebuli – Gratinado de cebolla

Składniki

  • 300 g cebuli
  • 150 g twardego sera (najlepiej w typie „gruyere”)
  • 150 g białego chleba
  • 2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 3 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podgrzać masło na dużej patelni i usmażyć ją na złocisty kolor. Posypać mąką, wymieszać, dolać wini rosół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez minutę. Pokrajać chleb w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Ułożyć warstwę chleba na dnie żaroodpornego naczynia, na nim ułożyć warstwę sera, wylać zawartość patelni i wstawić do średnio gorącego piekarnika (175ºC) na 10 minut. Podawać w tym samym naczyniu.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również