menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podgrzać masło na dużej patelni i usmażyć ją na złocisty kolor. Posypać mąką, wymieszać, dolać wini rosół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez minutę. Pokrajać chleb w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Ułożyć warstwę chleba na dnie żaroodpornego naczynia, na nim ułożyć warstwę sera, wylać zawartość patelni i wstawić do średnio gorącego piekarnika (175ºC) na 10 minut. Podawać w tym samym naczyniu.

ocena:

Zapiekanka z cebuli – Gratinado de cebolla

składniki

  • 300 g cebuli
  • 150 g twardego sera (najlepiej w typie „gruyere”)
  • 150 g białego chleba
  • 2 szklanki wytrawnego, białego wina
  • 3 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 50 g masła

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cebulę obrać i drobno posiekać. Podgrzać masło na dużej patelni i usmażyć ją na złocisty kolor. Posypać mąką, wymieszać, dolać wini rosół, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować przez minutę. Pokrajać chleb w cienkie kromki i obsuszyć w piekarniku. Ser pokrajać w cienkie plasterki. Ułożyć warstwę chleba na dnie żaroodpornego naczynia, na nim ułożyć warstwę sera, wylać zawartość patelni i wstawić do średnio gorącego piekarnika (175ºC) na 10 minut. Podawać w tym samym naczyniu.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję