menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę zalewamy wrzącym wywarem i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Boczek kroimy w cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, jajo, przyprawy i tartą bułkę. Formujemy z masy mięsnej nieduże pulpety, ok. 3–4 cm średnicy i wrzucamy je na rozgrzany olej. Obsmażamy ze wszystkich stron. Przygotowujemy brytfankę, lub naczynie do zapiekania. Smarujemy je olejem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plastrami boczku. Wykładamy kaszę i układamy na niej pulpety. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które układamy na całej powierzchni. Śmietanę mieszamy z koncentratem lub sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz, następnie polewamy wierzch potrawy. Dodatkowo dobrze jest skropić całość masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy posiekaną, zieloną pietruszką.

ocena:

Zapiekanka z kaszy gryczanej z pulpetami

składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g mieszanego mięsa mielonego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 1 jajko
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 125 ml śmietany – 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta tymianku, sól, pieprz
  • pół pęczka pietruszki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Kaszę zalewamy wrzącym wywarem i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Boczek kroimy w cienkie plastry. Do mielonego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, jajo, przyprawy i tartą bułkę. Formujemy z masy mięsnej nieduże pulpety, ok. 3–4 cm średnicy i wrzucamy je na rozgrzany olej. Obsmażamy ze wszystkich stron. Przygotowujemy brytfankę, lub naczynie do zapiekania. Smarujemy je olejem, posypujemy tartą bułką i wykładamy plastrami boczku. Wykładamy kaszę i układamy na niej pulpety. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, które układamy na całej powierzchni. Śmietanę mieszamy z koncentratem lub sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz, następnie polewamy wierzch potrawy. Dodatkowo dobrze jest skropić całość masłem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy posiekaną, zieloną pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję