menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i tłuczemy lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i podrumieniamy na oleju. Mieszamy ze sobą: kaszę jaglaną, utłuczone ziemniaki, usmażoną cebulkę, jaja i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Polewamy śmietaną i zapiekamy przez 20–25 minut w temperaturze 190–200ºC. Zapiekankę tę możemy podawać jako dodatek do mięs, surówek lub po prostu z różnymi sosami.

ocena:

Zapiekanka z kaszy jaglanej i ziemniaków

składniki

  • 8 ziemniaków
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka tłuszczu – smalcu, masła, oleju
  • 2 jaja
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki gotujemy i tłuczemy lub mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i podrumieniamy na oleju. Mieszamy ze sobą: kaszę jaglaną, utłuczone ziemniaki, usmażoną cebulkę, jaja i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Polewamy śmietaną i zapiekamy przez 20–25 minut w temperaturze 190–200ºC. Zapiekankę tę możemy podawać jako dodatek do mięs, surówek lub po prostu z różnymi sosami.