menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane śledzie zalewamy mlekiem i zostawiamy na około 2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy i po ostygnięciu obieramy ze skóry, kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem układamy warstwami: ziemniaki, filety śledziowe (każdy pokrojony na kilka kawałków), ponownie ziemniaki. Całość posypujemy tartym żółtym serem i tartą bułką, polewamy stopionym masłem i zapiekamy przez 20 minut  w nagrzanym piekarniku.

ocena:

Zapiekanka ze śledzi

składniki

  • 3 śledzie lub 6 filetów
  • 250 ml mleka
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • 50 g żółtego sera
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Wypatroszone, obrane ze skórki i wyfiletowane śledzie zalewamy mlekiem i zostawiamy na około 2 godziny. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy i po ostygnięciu obieramy ze skóry, kroimy na plastry. W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem układamy warstwami: ziemniaki, filety śledziowe (każdy pokrojony na kilka kawałków), ponownie ziemniaki. Całość posypujemy tartym żółtym serem i tartą bułką, polewamy stopionym masłem i zapiekamy przez 20 minut  w nagrzanym piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję