poziom skomplikowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietanką i wkładamy do nagrzanego do 170° piekarnika na 30– 40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku. Oczywiście jest to przepis podstawowy, i jak zwykle zachęcam Państwa do eksperymentowania.
Zapiekanka ziemniaczana podstawowa
składniki
poziom skomplikowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy połową masła, następnie układamy warstwy ziemniaków posypując solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na całość układamy grudki masła, polewamy śmietanką i wkładamy do nagrzanego do 170° piekarnika na 30– 40 minut. Dobrze wypieczona zapiekanka powinna mieć rumianą skórkę bez płynu w środku. Oczywiście jest to przepis podstawowy, i jak zwykle zachęcam Państwa do eksperymentowania.