X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniakówTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 150 g żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obrane i opłukane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki i obgotowujemy je przez 2-3 minuty w gotującej się, posolonej wodzie. Odcedzamy podgotowane ziemniaki i odstawiamy do stygnięcia.
Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać ząbek czosnku (rozgnieciony lub pokrojony na mniejsze kawałki) i podsmażyć go.
Do rozgrzanego oleju dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć je aż puszczą sok i lekko się zarumienią. Ser ścieramy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Źaroodporne naczynie smaruj masłem i posyp bułką tartą. Pierwsza warstwa zapiekanki to ziemniaki. Druga to pieczarki. Teraz pieczarki posypujemy przygotowanym serem.
Kładziemy następną warstwę ziemniaków, pieczarek i sera. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i piec przez 30 minut

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również