X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneTarty, quiche i zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g soczewicy
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 pęczki dymki
  • 100 g sera gouda
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Soczewicę umyć i gotować w osolonej wodzie ok. 25 minut pod przykryciem, na malutkim ogniu. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę. Boczek stopić na patelni, dodać cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dymkę oczyścić, pokroić w krążki i dusić 5 minut na maśle. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Soczewice odcedzić i opłukać zimną wodą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą, dymką, połową boczku i cebuli. Posypać solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornej formy. Masło stopić, dodać mąkę, podsmażyć, rozprowadzić mlekiem, zagotować, dodać sól, pieprz i musztardę. Rozłożyć na zapiekance. Posypać serem, resztą boczku i cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać 30 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również