X

Czego szukasz?

Przepis
Pierogi i kluski

Zbójnickie kluski Piotra

Składniki

  • 70 dag ziemniaków
  • 3 dag tartej bułki
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 10 dag cebuli
  • tłuszcz do cebuli
  • 2 jajka
  • 20 dag mąki
  • natka pietruszki
  • 2 dag tłuszczu do gotowania
  • 4 dag masła do polania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Wystudzić i zemleć z ugotowanymi ziemniakami i jajkami. Wymieszać z przesianą mąką, tartą bułką, jajkami i posiekaną natką pietruszki.Doprawić do smaku. Łyżką formować podłużne kluski.Wkładać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem tłuszczu.Ugotować i odcedzić, podawać polane masłem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również