menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso natrzeć solą, pieprzem i lekko opruszyć mąką. W brytwannie rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, na jasno brązowy kolor. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, podlewając na przemian winem i bulionem, przez około 1 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. W połowie duszenia dodać sos Worcestershire i jalapeno. Ogórek obrać ze skóry, skórki ogórka zagotować w 1/3 szklanki bulionu. Bulion odcedzić, wygotowane skórki odrzucić. Ząbki czosnku pokrajać na cienkie plasterki, cebulę w ćwierć krążki, ogórek w cienkie słupki a pomidor w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić czosnek z cebulą i podsmażyć do “zeszklenia“. Wrzucić ogórki i pomidor, chwilę podsmażyć, podlać ogórkowym bulionem i gotować, aż do całkowitego zredukowania płynu. Na miękkie mięso wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem, jeszcze przez około 15-20 minut. Można podawać z ugotowanymi wcześniej i podsmażanymi ziemniaczkami. Smacznego

ocena:

Żeberka duszone z kiszonym ogórkiem

składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki mąki
  • 2 średnie kiszone ogórki
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 mały pomidor
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka czystego warzywnego bulionu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/2 łyżeczki sosu zielonego jalapeno (lub tabasco)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso natrzeć solą, pieprzem i lekko opruszyć mąką. W brytwannie rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła i obsmażyć mięso ze wszystkich stron, na jasno brązowy kolor. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, podlewając na przemian winem i bulionem, przez około 1 godziny, aż mięso będzie zupełnie miękkie. W połowie duszenia dodać sos Worcestershire i jalapeno. Ogórek obrać ze skóry, skórki ogórka zagotować w 1/3 szklanki bulionu. Bulion odcedzić, wygotowane skórki odrzucić. Ząbki czosnku pokrajać na cienkie plasterki, cebulę w ćwierć krążki, ogórek w cienkie słupki a pomidor w kostkę. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić czosnek z cebulą i podsmażyć do “zeszklenia“. Wrzucić ogórki i pomidor, chwilę podsmażyć, podlać ogórkowym bulionem i gotować, aż do całkowitego zredukowania płynu. Na miękkie mięso wrzucić warzywa i dusić pod przykryciem, jeszcze przez około 15-20 minut. Można podawać z ugotowanymi wcześniej i podsmażanymi ziemniaczkami. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję