menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kiszoną kapustę szatkujemy. Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak żeby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obraną i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy trochę wody i dusimy w piekarniku w temp. 200ºC przez godzinę. Drugi sposób polega na tym, ż kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy. Można też przyrządzić w ten sam sposób żeberka z główką białej kapusty, radzę wówczas dodać 2-3 kwaśne jabłka.

ocena:

Żeberka w kapuście

składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • po 1 łyżeczce: majeranku, kminku, cząbru
  • liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • kilka ząbków czosnku, 2-3 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kiszoną kapustę szatkujemy. Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak żeby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obraną i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy trochę wody i dusimy w piekarniku w temp. 200ºC przez godzinę. Drugi sposób polega na tym, ż kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy. Można też przyrządzić w ten sam sposób żeberka z główką białej kapusty, radzę wówczas dodać 2-3 kwaśne jabłka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję