menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozcieramy w moździerzu sól, pieprz i jałowiec na końcu dodając obrany i rozdrobniony czosnek. Żeberka rozkrawamy na porcje. Każdy kawałek mięsa skrapiamy z obu stron sosem Worcestershire i smarujęmy mieszanką z moździerza. Przekładamy kawałki mięsa rozmarynem, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy w lodówce minimum 4 godziny.

glazura cebulowa:

6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli (jak ją zrobić znajdziecie w moich tutaj przepisach), 2 łyżki koniaku, 1 łyżka czerwonego winnego octu, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku, (glazura musi być bardzo gęsta, w razie potrzeby można dodac więcej konfitury). Żeberka po zamarynowaniu, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 30-35 minut. Po ugotowaniu, smarujemy gorące żeberka glazurą z obu stron, układamy w naczyniu które szczelnie zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Rozgrzewamy grill z przykryciem (lub piekarnik) do wysokiej temperatury (200*C) i pieczemy żeberka metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod kawałki mięsa aluminiową folię. Pieczemy około 20-25 minut, smarując w trakcie pieczenia pozostałą glazurą. Możemy podawać z dodatkiem konfitury cebulowej. Smacznego

ocena:

Żeberka z cebulową glazurą

składniki

  • 1 kg wieprzowych żeberek
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka ziaren wielokolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonych jagód jałowca
  • 1 mała główka czosnku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • glazura cebulowa (przepis poniżej)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozcieramy w moździerzu sól, pieprz i jałowiec na końcu dodając obrany i rozdrobniony czosnek. Żeberka rozkrawamy na porcje. Każdy kawałek mięsa skrapiamy z obu stron sosem Worcestershire i smarujęmy mieszanką z moździerza. Przekładamy kawałki mięsa rozmarynem, zawijamy w folię spożywczą i marynujemy w lodówce minimum 4 godziny.

glazura cebulowa:

6 łyżek konfitury z czerwonej cebuli (jak ją zrobić znajdziecie w moich tutaj przepisach), 2 łyżki koniaku, 1 łyżka czerwonego winnego octu, 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka sosu sojowego, sól i pieprz do smaku. sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku, (glazura musi być bardzo gęsta, w razie potrzeby można dodac więcej konfitury). Żeberka po zamarynowaniu, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 30-35 minut. Po ugotowaniu, smarujemy gorące żeberka glazurą z obu stron, układamy w naczyniu które szczelnie zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Rozgrzewamy grill z przykryciem (lub piekarnik) do wysokiej temperatury (200*C) i pieczemy żeberka metodą pośrednią (około 20 cm nad źródłem ciepła) podkładając pod kawałki mięsa aluminiową folię. Pieczemy około 20-25 minut, smarując w trakcie pieczenia pozostałą glazurą. Możemy podawać z dodatkiem konfitury cebulowej. Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję