menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka myjemy, osączamy i kroimy na porcje. Nacieramy połową mąki, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kminkiem. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obrumieniamy żeberka. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie wraz z tłuszczem dodajemy do mięsa i pod przykryciem dusimy na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy resztę mąki wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Zagotowujemy i dusimy do miękkości. Miękkie żeberka wyjmujemy, sos przecieramy przez sito. Doprawiamy i razem z mięsem podgrzewamy. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

ocena:

Żeberka z kminkiem

składniki

  • 600 g żeberek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Żeberka myjemy, osączamy i kroimy na porcje. Nacieramy połową mąki, solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kminkiem. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obrumieniamy żeberka. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, którą następnie wraz z tłuszczem dodajemy do mięsa i pod przykryciem dusimy na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy resztę mąki wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Zagotowujemy i dusimy do miękkości. Miękkie żeberka wyjmujemy, sos przecieramy przez sito. Doprawiamy i razem z mięsem podgrzewamy. Podajemy z gotowanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję