menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy 20 minut na półmiękko, studzimy, obieramy. Z podanych wyżej składników przyrządzamy bejcę, starannie wszystko mieszając. Kroimy ziemniaki na połówki nacieramy i polewamy bejcą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 45 minut. W zasadzie ziemniaki bejcowane należałoby piec razem z golonką i podawać później z kapustą, ale chciałbym, żeby ten przepis był inspiracją do pieczenia ziemniaków moczonych w bejcy, w której jest przyrządzane mięso.

ocena:

Ziemniaki do pieczonej golonki

składniki

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 125 ml piwa
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • kilka igieł rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy 20 minut na półmiękko, studzimy, obieramy. Z podanych wyżej składników przyrządzamy bejcę, starannie wszystko mieszając. Kroimy ziemniaki na połówki nacieramy i polewamy bejcą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 45 minut. W zasadzie ziemniaki bejcowane należałoby piec razem z golonką i podawać później z kapustą, ale chciałbym, żeby ten przepis był inspiracją do pieczenia ziemniaków moczonych w bejcy, w której jest przyrządzane mięso.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję