menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki grubości 3–4 mm. Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu kroimy na plasterki, cebulę w drobną kostkę, szczypior i natkę pietruszki siekamy. Zaczynamy od podsmażenia na oleju pokrojonego boczku. Wyjmujemy skwarki i na wytopionym tłuszczu smażymy ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i szczypior, chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Dusimy ją około 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy skwarki z boczku, mieszamy i podajemy danie ziemniaczane posypane pietruszką.

ocena:

Ziemniaki duszone z pieczarkami

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku
  • 400 g pieczarek
  • 250 ml śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • szczypior dymki, natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki grubości 3–4 mm. Pieczarki po oczyszczeniu i opłukaniu kroimy na plasterki, cebulę w drobną kostkę, szczypior i natkę pietruszki siekamy. Zaczynamy od podsmażenia na oleju pokrojonego boczku. Wyjmujemy skwarki i na wytopionym tłuszczu smażymy ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki i szczypior, chwilę podsmażamy wszystkie składniki. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Dusimy ją około 15-20 minut na małym ogniu, często mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy skwarki z boczku, mieszamy i podajemy danie ziemniaczane posypane pietruszką.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję