menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki pamiętajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby można je było łatwiej postawić. Ziemniaki przekrajamy na pół i wydrążamy łyżeczką. Wydrążony farsz mieszamy z serem Mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem. W wydrążone miejsce wkładamy farsz i posypujemy żółtym serem. Ziemniaki ustawiamy na blaszce i zapiekamy około 10 minut w nagrzanym do 160ºC piekarnika

ocena:

Ziemniaki nadziewane serem Mascarpone

składniki

  • 10 dużych ziemniaków
  • 250 g sera Mascarpone
  • 100 g ostrego sera: oscypka, parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki pamiętajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej więcej tej samej wielkości. Ziemniaki gotujemy do 3/4 ich miękkości i obieramy ze skórki a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby można je było łatwiej postawić. Ziemniaki przekrajamy na pół i wydrążamy łyżeczką. Wydrążony farsz mieszamy z serem Mascarpone, natką pietruszki, solą i pieprzem. W wydrążone miejsce wkładamy farsz i posypujemy żółtym serem. Ziemniaki ustawiamy na blaszce i zapiekamy około 10 minut w nagrzanym do 160ºC piekarnika

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję