menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew i ziemniaki obieramy i płuczemy, kroimy w plastry. Kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w talarki, kroimy również podsmażone grzyby lub surowe pieczarki oraz cebulę. Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy w naczyniu warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, solą i posiekaną zieleniną. Na samej górze układamy warstwę ziemniaków, brzegi naczynia obkładamy boczkiem. Przykrywamy potrawę liściem kapusty i pokrywką. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

ocena:

Ziemniaki po cabańsku

składniki

  • 6 ziemniaków – 600 g
  • 3 cebule
  • 100 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g pieczarek lub innych grzybów
  • liście kapusty
  • natka pietruszki i koperek
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew i ziemniaki obieramy i płuczemy, kroimy w plastry. Kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w talarki, kroimy również podsmażone grzyby lub surowe pieczarki oraz cebulę. Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy w naczyniu warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, solą i posiekaną zieleniną. Na samej górze układamy warstwę ziemniaków, brzegi naczynia obkładamy boczkiem. Przykrywamy potrawę liściem kapusty i pokrywką. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję