X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki po cabańsku

Składniki

  • 6 ziemniaków – 600 g
  • 3 cebule
  • 100 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g pieczarek lub innych grzybów
  • liście kapusty
  • natka pietruszki i koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Marchew i ziemniaki obieramy i płuczemy, kroimy w plastry. Kroimy boczek w kostkę, a kiełbasę w talarki, kroimy również podsmażone grzyby lub surowe pieczarki oraz cebulę. Wykładamy brytfankę lub naczynie żaroodporne liśćmi kapusty, tak aby przykryć dno. Układamy w naczyniu warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę. Każdą warstwę posypujemy pieprzem, solą i posiekaną zieleniną. Na samej górze układamy warstwę ziemniaków, brzegi naczynia obkładamy boczkiem. Przykrywamy potrawę liściem kapusty i pokrywką. Pieczemy godzinę w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również