menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cielęcinę rozklep tłuczkiem przez folię spożywczą na grubość około 5 mm, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Marchewkę, pietruszkę, ogórek i słoninę pokrój w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Kotlety posmaruj musztardą, nałóż na nie po jednym kawałku pokrojonych składników. Zwiń każdy kotlet w roladę, zepnij wykałaczką. Roladki obtocz obficie w mące i zrumień z każdej strony na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju. Zalej wywarem. Jeżeli zostały jakieś składniki nadzienia, drobno je posiekaj i wrzuć do wywaru. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszaj. Na końcu wlej śmietanę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj. Duś chwilę bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.

Przepis z książki ,, Kuroniowie przy stole”

ocena:

Zrazy cielęce zawijane po lwowsku

składniki

  • 4 kotlety z udźca lub górki (ok. 130 g każdy)
  • 100 g słoniny
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 500 ml wywaru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Cielęcinę rozklep tłuczkiem przez folię spożywczą na grubość około 5 mm, oprósz solą i pieprzem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Marchewkę, pietruszkę, ogórek i słoninę pokrój w cienkie plastry, a cebulę w piórka. Kotlety posmaruj musztardą, nałóż na nie po jednym kawałku pokrojonych składników. Zwiń każdy kotlet w roladę, zepnij wykałaczką. Roladki obtocz obficie w mące i zrumień z każdej strony na rozgrzanym w głębokiej patelni oleju. Zalej wywarem. Jeżeli zostały jakieś składniki nadzienia, drobno je posiekaj i wrzuć do wywaru. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszaj. Na końcu wlej śmietanę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj. Duś chwilę bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.

Przepis z książki ,, Kuroniowie przy stole”

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję