menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte grzyby moczymy przez 2 godziny w przegotowanej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Na rozgrzanym maśle obsmażamy krotko z obu stron i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i koimy w plastry. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowane zrazy można też zapiekać w piekarniku.

ocena:

Zrazy po nelsońsku

składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 50 g grzybów suszonych
  • 250 ml śmietany
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Oczyszczone i umyte grzyby moczymy przez 2 godziny w przegotowanej wodzie, a następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 30 minut, studzimy i kroimy w paseczki. Wołowinę kroimy w cienkie plastry, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem i oprószamy pieprzem. Na rozgrzanym maśle obsmażamy krotko z obu stron i solimy. Umyte ziemniaki obgotowujemy w łupinach przez 10 minut w osolonej wodzie, obieramy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i koimy w plastry. Do rondla przelewamy tłuszcz, na którym obsmażaliśmy zrazy, po czym układamy warstwami cebulę, ziemniaki, zrazy. Całość zalewamy wywarem z grzybów razem z pokrojonymi grzybkami i śmietaną. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Tak przygotowane zrazy można też zapiekać w piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję