menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie zbijamy tłuczkiem przez folię, moczymy w zsiadłym mleku lub serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu kładziemy na plastrach mięsa plasterki cebuli, po 2 rozgniecione jagody jałowca, kawałek listka laurowego i plasterek boczku. Zwijamy każdy plaster i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nicią. Solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na patelni i przekładamy do brytfanki. Resztki na patelni rozpuszczamy wodą i polewamy zrazy w brytfannie. Tak przygotowane zrazy pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

ocena:

Zrazy z baraniny

składniki

  • 1 kg baraniny z udźca
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 10 jagód jałowca
  • 1 l kwaśnego mleka lub serwatki
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie zbijamy tłuczkiem przez folię, moczymy w zsiadłym mleku lub serwatce przez co najmniej 2 godziny. Po osączeniu kładziemy na plastrach mięsa plasterki cebuli, po 2 rozgniecione jagody jałowca, kawałek listka laurowego i plasterek boczku. Zwijamy każdy plaster i spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nicią. Solimy i pieprzymy, obsmażamy na oleju na patelni i przekładamy do brytfanki. Resztki na patelni rozpuszczamy wodą i polewamy zrazy w brytfannie. Tak przygotowane zrazy pieczemy 30–40 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję