menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania wywaru: cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy. Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny – odstawiamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut. Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie łby. Gotujemy.

Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy grzanki. Siekamy czosnek i paprykę, mieszamy z olejem i smarujemy pokrojoną bagietkę. Pieczemy grzanki w piekarniku lub na patelni.

Serwujemy zupę z grzankami podanymi osobno lub układamy grzanki na talerzu i zalewamy zupą. Posypujemy koperkiem.

ocena:

Zupa bouillabaisse

składniki

  • 2 l wywaru rybnego
  • 2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
  • 300- 500 g różnych owoców morza: krewetek,
  • ośmiorniczek, mięsa krabów, homarów, muli itp.
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 por – biała część, lub kawałek kopru włoskiego
  • 500 g pomidorów
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • skórka z 1/8 pomarańczy
  • koperek, szafran, pieprz ziarnisty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Na grzanki:

  • bagietka i łyżka oleju lub oliwy
  • mała ostra papryczka
  • kilka ząbków czosnku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Rozpoczynamy od przygotowania wywaru: cebulę, kilka ząbków czosnku, marchewkę i por lub koper włoski drobno kroimy. Pomidory sparzamy ze skórki i kroimy w kostkę lub w cząstki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. Filety z ryby kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny – odstawiamy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek i pokrojone warzywa. Dodajemy skórkę pomarańczową oraz szafran i dusimy około 15 minut. Zalewamy 2 litrami wody, wrzucamy rybie łby. Gotujemy.

Odcedzamy wywar, dodajemy filety rybne, podlewamy winem i gotujemy około 15 minut. Na 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy owoce morza.

W trakcie gotowania zupy przygotowujemy grzanki. Siekamy czosnek i paprykę, mieszamy z olejem i smarujemy pokrojoną bagietkę. Pieczemy grzanki w piekarniku lub na patelni.

Serwujemy zupę z grzankami podanymi osobno lub układamy grzanki na talerzu i zalewamy zupą. Posypujemy koperkiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję