menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek obieramy, 2/3 siekamy a 1/3 zostawiamy w całych ząbkach (najlepiej tych mniejszych).
W rondlu rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła, wrzucamy czosnek i podsmażamy do jasnozłotego koloru. Imbir krajamy w bardzo drobne słupki i dodajemy do czosnku.
Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut i dodajemy rozmaryn oraz połowę pietruszki.
Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy na dość spore kawałki (wielkości łyżeczki) i na pozostałym maśle przygotowujemy grzanki.
Gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, do zupy ostrożnie wkładamy jajko, posypujemy grzankami, wlewamy do każdej porcji 25g koniaku i wstawiamy do rozgrzanego (200*C) piekarnika na 3-4 minuty w celu ścięcia się jajka.
Zupę dekorujemy ukwaszoną śmietaną i posiekaną pietruszką.
Smacznego

ocena:

Zupa czosnkowa z koniakiem

składniki

  • 4 główki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki czystego bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu (najlepiej świeżego)
  • 100 g koniaku
  • 4 jajka
  • kawałek pszennego pieczywa
  • 4 łyżeczki ukwaszonej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Czosnek obieramy, 2/3 siekamy a 1/3 zostawiamy w całych ząbkach (najlepiej tych mniejszych).
W rondlu rozgrzewamy oliwę z 1 łyżką masła, wrzucamy czosnek i podsmażamy do jasnozłotego koloru. Imbir krajamy w bardzo drobne słupki i dodajemy do czosnku.
Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 30 minut i dodajemy rozmaryn oraz połowę pietruszki.
Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 30 minut na bardzo małym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
Pieczywo kroimy na dość spore kawałki (wielkości łyżeczki) i na pozostałym maśle przygotowujemy grzanki.
Gorącą zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, do zupy ostrożnie wkładamy jajko, posypujemy grzankami, wlewamy do każdej porcji 25g koniaku i wstawiamy do rozgrzanego (200*C) piekarnika na 3-4 minuty w celu ścięcia się jajka.
Zupę dekorujemy ukwaszoną śmietaną i posiekaną pietruszką.
Smacznego

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję