menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płuczemy groch i zagotowujemy go w wywarze. Odstawiamy na 2– 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody wraz z przyprawami, następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki. Pokrojony boczek i kiełbasę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy poszatkowaną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało, uzupełniamy smalcem. Łączymy wszystko razem, przyprawiamy kminkiem i majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, solą, pieprzem, wkładamy saszetkę ziołową (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy grzanki: kroimy bagietkę w kromki, posypujemy utartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.

ocena:

Zupa grochowa – grochówka

składniki

 

  • 2 l wywaru
  • 2 szklanki suszonego grochu
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 1 bagietka i 200 g żółtego sera – na grzanki

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Płuczemy groch i zagotowujemy go w wywarze. Odstawiamy na 2– 3 godziny. Boczek gotujemy 20 minut w niewielkiej ilości wody wraz z przyprawami, następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki. Pokrojony boczek i kiełbasę wrzucamy na rozgrzaną patelnię, a na wytopionym tłuszczu przesmażamy poszatkowaną cebulę. Jeśli tłuszczu jest za mało, uzupełniamy smalcem. Łączymy wszystko razem, przyprawiamy kminkiem i majerankiem, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem, solą, pieprzem, wkładamy saszetkę ziołową (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu. Przygotowujemy grzanki: kroimy bagietkę w kromki, posypujemy utartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.