menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Groch wypłukać i namoczyć na godzinę,marchewkę,seler i pietruszkę obrać.przełożyć razem do dużego garnka,zalać sześcioma szklankami wody i zagotować na średnim ogniu.Dodać przyprawy i boczek (w kawałku) ,gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.Doprawić-smak powinien być dość zdecydowany bo dodatek ziemniaków nieco go złagodzi.Ziemniaki pokroić w kostkę,dodać do zupy i gotować do miękkość na małym ogniu.Wyjąć warzywa oraz boczek.Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do zupy.Boczek pokroić w kosteczkę,przełożyć na patelnię i chwile dusić na niewielkim ogniu,dodać łyżkę oleju.Cebulę pokroić w kostkę ,dodać do boczku i zeszklić.Czosnek zmiażdżyć,drobniutko posiekać.Kiełbasę pokroić w kostkę,dodać do zupy razem z boczkiem i majerankiem,ponownie skosztować.Zupę znów zagotować,energicznie mieszając i natychmiast podawać-powinna być bardzo gorąca.

ocena:

Zupa Grochówka

składniki

  • 1,1/2 szklanki łuskanego grochu
  • 15dag wędzonego boczku
  • 20dag wędzonek kiełbasy
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1-2 cebule
  • 50dag ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól,pieprz do smaku
  • ewentualnie 1 łyżka oleju

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Groch wypłukać i namoczyć na godzinę,marchewkę,seler i pietruszkę obrać.przełożyć razem do dużego garnka,zalać sześcioma szklankami wody i zagotować na średnim ogniu.Dodać przyprawy i boczek (w kawałku) ,gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.Doprawić-smak powinien być dość zdecydowany bo dodatek ziemniaków nieco go złagodzi.Ziemniaki pokroić w kostkę,dodać do zupy i gotować do miękkość na małym ogniu.Wyjąć warzywa oraz boczek.Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach dodać do zupy.Boczek pokroić w kosteczkę,przełożyć na patelnię i chwile dusić na niewielkim ogniu,dodać łyżkę oleju.Cebulę pokroić w kostkę ,dodać do boczku i zeszklić.Czosnek zmiażdżyć,drobniutko posiekać.Kiełbasę pokroić w kostkę,dodać do zupy razem z boczkiem i majerankiem,ponownie skosztować.Zupę znów zagotować,energicznie mieszając i natychmiast podawać-powinna być bardzo gorąca.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję