Przepis
Zupy
Zupa grochowa Macieja Kuronia
Składniki
- 2 l wywaru
- 2 szklanki suszonego grochu
- 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 750 g ziemniaków
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- majeranek, kminek, cząber, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Płuczemy groch i gotujemy go w wywarze wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ok. 1,5 godziny, aż zmięknie. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z warzywami wkładamy do wywaru. Na oleju przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą.