X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa grochowa Macieja Kuronia

Składniki

  • 2 l wywaru
  • 2 szklanki suszonego grochu
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 750 g ziemniaków
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
  • majeranek, kminek, cząber, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Płuczemy groch i gotujemy go w wywarze wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym ok. 1,5 godziny, aż zmięknie. Następnie ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z warzywami wkładamy do wywaru. Na oleju przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Wszystko razem łączymy i gotujemy jeszcze ok. pół godziny. Przyprawiamy do smaku kminkiem, majerankiem, cząbrem, pieprzem i solą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również