X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Zupa grzybowa z grzybów solonych

Składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g–1 kg solonych grzybów (mogą być opieńki)
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania

Do wywaru dodajemy wymoczone np. w mleku i pokrojone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby gotujemy w wywarze ok. pół godziny, a następnie dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz usmażoną, posiekaną w kostkę cebulę i warzywa. Gotujemy zupę jeszcze kwadrans, doprawiamy solą, pieprzem i ew. śmietaną z łyżką mąki.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zamiast mąki dodaj kiszonego w domu barszczu i masz gar zalewaji i żarełko jak ta lala

Sprawdź również