menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wywaru dodajemy wymoczone np. w mleku i pokrojone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby gotujemy w wywarze ok. pół godziny, a następnie dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz usmażoną, posiekaną w kostkę cebulę i warzywa. Gotujemy zupę jeszcze kwadrans, doprawiamy solą, pieprzem i ew. śmietaną z łyżką mąki.

ocena:

Zupa grzybowa z grzybów solonych

składniki

  • 2 l wywaru lub wody
  • 500 g ziemniaków
  • 500 g–1 kg solonych grzybów (mogą być opieńki)
  • 1 cebula
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Do wywaru dodajemy wymoczone np. w mleku i pokrojone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Grzyby gotujemy w wywarze ok. pół godziny, a następnie dodajemy do zupy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz usmażoną, posiekaną w kostkę cebulę i warzywa. Gotujemy zupę jeszcze kwadrans, doprawiamy solą, pieprzem i ew. śmietaną z łyżką mąki.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję