menu
fot. Mariusz Izdebski

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże grzyby płuczemy, kroimy na plasterki i dusimy w dwóch łyżkach masła, dodając cebulę pokrojoną w kostkę. Osobno gotujemy obrane i pokrojone jarzyny na wywarze, z dodatkiem kilku ziaren pieprzu. Po ugotowaniu łączymy wywar z duszonymi grzybami. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu zasmażką z łyżki masła i mąki. Zupę można zabielić śmietaną.

ocena:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

składniki

 

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 250 g włoszczyzny
  • 1 cebula
  • min. 500 g świeżych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, w tym kilka całych ziarenek pieprzu

 

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Świeże grzyby płuczemy, kroimy na plasterki i dusimy w dwóch łyżkach masła, dodając cebulę pokrojoną w kostkę. Osobno gotujemy obrane i pokrojone jarzyny na wywarze, z dodatkiem kilku ziaren pieprzu. Po ugotowaniu łączymy wywar z duszonymi grzybami. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu zasmażką z łyżki masła i mąki. Zupę można zabielić śmietaną.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję