menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyszczamy, myjemy i zalewamy w garnku wywarem, gotujemy pół godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy z mięsem i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy łyżką słodkiej papryki (zastępuje zasmażkę) i mieszamy. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i chwilę razem dusimy. Parzymy pomidory, obieramy je ze skórek, kroimy w ćwiartki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu około pół godziny. Wywar z jarzynami przecedzamy do garnka, wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta.

ocena:

Zupa gulaszowa z dziczyzny

składniki

  • 2 l wywaru z dziczyzny
  • po 400 g mięsa z dzika i sarniny
  • 600 g ziemniaków
  • 50 g makaronu – typu zacierka
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki, 3 pomidory
  • 2 marchewki, 50 g selera, 1 pietruszka
  • 100 g białej części pora
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • majeranek, kminek, sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Marchew, seler, pietruszkę oraz por oczyszczamy, myjemy i zalewamy w garnku wywarem, gotujemy pół godziny na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty. Mięso, oczyszczone i umyte, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu do zbrązowienia. Dodajemy posiekaną cebulę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Mieszamy z mięsem i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy łyżką słodkiej papryki (zastępuje zasmażkę) i mieszamy. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i chwilę razem dusimy. Parzymy pomidory, obieramy je ze skórek, kroimy w ćwiartki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy na małym ogniu około pół godziny. Wywar z jarzynami przecedzamy do garnka, wkładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, makaron, uduszone mięso, kminek i majeranek. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Zupa powinna być gęsta.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję