menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Możemy dodać fasolę gotowaną lub z puszki, cząstki kalafiora lub brokuła, cukinię, pół łyżeczki suszonej bazylii, ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu, liść laurowy. Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i fasolkę szparagową, smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię, poszatkowaną kapustę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy pokrojone pomidory. Zalewamy wywarem. Teraz możemy dodać ewentualnie kalafiory, brokuły, fasolę. Wkładamy do zupy zioła w saszetce i wszystko razem gotujemy 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku. Jest to przepis na gęstą całoroczną zupę jarzynową. W podobny sposób możemy gotować lekką zupę z warzyw wiosennych. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

ocena:

Zupa jarzynowa

składniki

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g fasolki szparagowej – może być mrożona
  • 250 g włoskiej kapusty
  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki masła lub oliwy
  • sól
  • ew. 2–3 kostki rosołowe

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Możemy dodać fasolę gotowaną lub z puszki, cząstki kalafiora lub brokuła, cukinię, pół łyżeczki suszonej bazylii, ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu, liść laurowy. Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i fasolkę szparagową, smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię, poszatkowaną kapustę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy pokrojone pomidory. Zalewamy wywarem. Teraz możemy dodać ewentualnie kalafiory, brokuły, fasolę. Wkładamy do zupy zioła w saszetce i wszystko razem gotujemy 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku. Jest to przepis na gęstą całoroczną zupę jarzynową. W podobny sposób możemy gotować lekką zupę z warzyw wiosennych. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję