menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obraną cebule; kroimy w kostkę i przesmażamy na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy mąkę i smażymy do zezłocenia. Dolewamy wino i winiak i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Dodajemy posiekany czosnek koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu usuwamykoperek i pietruszkę. Podajemy z grzankami i miseczką startego żółtego sera.

ocena:

Zupa krem cebulowa

składniki

1 l wywaru→
 4 duże cebule
100-150 g  startego żółtego sera
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
grzanki z bułki pokrojonej w kostkę
100 ml białego wytrawnego wina
kieliszek winiaku lub brandy
pęczek koperku
tymianek
1 pietruszka
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Obraną cebule; kroimy w kostkę i przesmażamy na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy mąkę i smażymy do zezłocenia. Dolewamy wino i winiak i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Dodajemy posiekany czosnek koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu usuwamykoperek i pietruszkę. Podajemy z grzankami i miseczką startego żółtego sera.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję