menu

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby namocz przez 3 godziny i posiekaj. Wodę zachowaj, tylko uważaj bo na dnie zbierze się piasek. W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Obierz warzywa, umyj i pokrój na 2 cm plastry. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj grzyby i podlej je wodą z namoczenia. Kiedy smak zredukuje się o połowę, dodaj warzywa, oprócz ziemniaków. Całość podduś chwilę i wsyp tymianek. Po 2-3 minutach wlej wywar, kiedy się zagotuje dodaj ziemniaki pokrojone w 1 cm plastry. Następnie dopraw sosem sojowym i pieprzem. Gdy ziemniaki zmiękną, zmiksuj zupę na krem ze śmietaną. Jeszcze raz zagotuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

ocena:

Zupa krem z borowików

składniki

-2 l wywaru warzywnego
-150 g suszonych borowików lub 700 g mrożonych
-2 marchewki
-1 mały seler
-1 por
-2 pietruszki
-3 duże cebule
-500 g obranych ziemniaków
-70 g masła
-1 łyżeczka suszonego tymianku
-50 ml sosu sojowego
-100 ml kwaśnej śmietany 12%
-sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

poziom skomplikowania:

Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania Poziom skomplikowania

Grzyby namocz przez 3 godziny i posiekaj. Wodę zachowaj, tylko uważaj bo na dnie zbierze się piasek. W garnku rozpuść masło i dodaj cebulę pokrojoną w dużą kostkę. Obierz warzywa, umyj i pokrój na 2 cm plastry. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj grzyby i podlej je wodą z namoczenia. Kiedy smak zredukuje się o połowę, dodaj warzywa, oprócz ziemniaków. Całość podduś chwilę i wsyp tymianek. Po 2-3 minutach wlej wywar, kiedy się zagotuje dodaj ziemniaki pokrojone w 1 cm plastry. Następnie dopraw sosem sojowym i pieprzem. Gdy ziemniaki zmiękną, zmiksuj zupę na krem ze śmietaną. Jeszcze raz zagotuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję